Sağlık Lokali

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilmeniz Gerekenler
  4. »
  5. Akut Karaciğer Yetmezliği Nedir?

Akut Karaciğer Yetmezliği Nedir?

Sağlık Lokali Sağlık Lokali - - 3 dk okuma süresi
14 0

Hayati önem taşıyan karaciğerde ani olarak görülen bir rahatsızlık olan akut karaciğer yetmezliği sağlıklı insanlarda görülmektedir. Akut ya da kronik olarak bilinen karaciğer yetmezliğinin her ikisi de özellikle proteinlerin ve toksinlerin dolaşımına yardımcı olan karaciğerin görevini yapamamasına neden olmkatadır. Bedenimizde hayati fonksiyonlarımızdan birçoğunu yetine getiren karaciğerin bu tip rahatsızlığı nedeni ile oldukça ciddi sorunlar yaşanabilir.

Karaciğer Yetmezliğinin Nedenleri Nelerdir?

Öncelikli olarak bu hastalığı neden olan faktörleri bilmek hastalıktan korunmanın ilk adımını oluşturmaktadır. Hepatit A, B, E ve özellikle C türleri en büyük etkendir. Kemoterapi ve immünsüpresif terapilerinde karaciğer yetmezliğini tetiklediği bilinmektedir.

Kişilerin yüksek dozlarda parasetamol kullanması ve bazı ilaç türleri de aynı şekilde tetikleyici faktörlerdendir.

Bazı besinlerden oluşan zehirlenmeler karaciğerde ciddi sorunlar yaratır. Bunların başında bazı otlar, asitler ve farklı mantar türleri yer almaktadır.
Fazla güneşte durma nedeni ile oluşan güneş çarpması, Wilson hastalığı, gebelik ve Reye sendromları karaciğer yetmezliğinde önemli olan faktörleri oluştururlar.

Akut Karaciğer Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri ise kişiden kişiye ve neden olan faktörler yönünden değişiklik göstermektedir. Ani ve etkin biçimde görülen belirtileri vardır. İki ve 10 gün gibi kısa bir süre içinde sağlıklı bir kişi bir anda bilincini yitirir. Öncelikle mide bulantısı ve hazımsızlık gibi sorunlar başlar. Ardından sanrılar görmeye, gereksiz ve yersiz hareketler yapmaya başlar. Bayılma hissi, terleme, vücutta morarmalar ve ajitasyon oluşur. Aşırı susama, ruh hali dengesizlikler yaygın olarak görülen belirtiler arasındadır.

Ancak tedavi sonrasında hasta sağlığına kavuştuğunda yeniden eski durumuna dönecek ve bu belirtilerden hiçbiri kalmayacaktır.

Akut Karaciğer Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle neden bağlı olarak plazmafelez destek tedavisi uygulanmaktadır. Eğer hasta bu yönteme cevap vermezse karaciğer nakli ameliyatı söz konusu olacaktır. Bu gibi durumlarda hastalığın teşhisi özellikle zaman açısında önemlidir. Bu neden ile hastalık teşhisi ile birlikte hastanın hemen bir nakil yapılabileceği tam teşekküllü hastaneye kaldırılması önemlidir. Erken teşhisin de diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi akut karaciğer yetmezliği olan durumlarda da önemli olduğu unutulmamalıdır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir