Sağlık Lokali

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bebek-Çocuk
  4. »
  5. Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hıçkırık Nasıl Geçer?

Editör Editör - - 4 dk okuma süresi
90 0
hickirik

Hıçkırık bir reflekstir. Göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında yer alan diyafram kasının kasılması ile hıçkırık meydana gelmektedir. Bu kaslar ani bir şekilde ve istemsizce kasılmaktadır. Bu nedenle hıçkırık kişinin kendi elinde değildir.

Hıçkırık tuttuğu zaman kas, döngüler hâklinle kasılmaya devam etmektedir. Aynı zamanda ses telleri gırtlak boşluğunda aniden kapanır ve alınan nefes bir ses çıkarır. Hıçkırık rahatsızlığı bebek, yaşlı, kadın, erkek demeden her bireyde görülebilen ve genel olarak kısa sürede geçen bir rahatsızlıktır.

Genel anlamda yemek yerken yutulan hava hıçkırığı oluşturmaktadır. Fakat bazı durumlarda zatürre, kalp büyümesi, kalp krizi, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda meydana gelebilecek tıkanıklıklar gibi pek çok hastalığın habercisi hıçkırık olabilmektedir. Bütün bunların yanı sıra stres, kaygı, üzüntü gibi psikolojik sorunlar da hıçkırığın oluşmasına sebep olabilir. Çünkü salgılanan hormonlar diyaframda kasılmalara yol açmaktadır.

Hıçkırık gibi basit görünen bir rahatsızlığa dahi psikolojik sorunlar sebep olabilmektedir. Dakikada 6 ile 12 kez hıçkırdığınızda genel olarak bu hıçkırık kısa zamanlı bir hıçkırık olarak görünmektedir. Bu nedenle bu durumda nefes tutma gibi çok bilinen yöntemler ile hıçkırığınızı kolaylıkla geçirebilirsiniz.

Hıçkırık 3 grupta ayrılarak incelenmektedir. Genel olarak bu ayrım da şikâyet süresine göre yapılmaktadır. Hıçkırık grupları şu şekilde sıralanmaktadır.

  • 48 saat süre geçmesine rağmen hıçkırığın geçmemesi,
  • 48 saatten 1 aya kadar sürebilen persistan hıçkırık,
  • 1 ay ve daha uzun süreli olan inatçı hıçkırık.

Solunum Manevraları ve Hıçkırık

hickirik
Hıçkırık

Solunum manevraları hıçkırığı geçirmekte etkilidir. Ağız yoluyla nefes alındıktan hemen sonra burnun kapatılması valsalva manevrası olarak isimlendirilmektedir. Bu manevra ile küçük bir basınç oluşur ve kulak zarı dışarı doğru hareket eder.

Aynı zamanda nefes tutmakta hıçkırığın geçmesine oldukça yardımcı olan bir solunum manevrasıdır. Daha uzun süreli olan hıçkırıklarda kateter yardımı ile üst yutak bölgesi yani nazofarenksin uyarılır ve hıçkırık giderilir. Bu yöntem bazı doğal yöntemler ile de gerçekleştirilebilir.

Örneğin, buzlu su ile gargara yapmak veyahut toz şeker ya da sert bir ekmeği yutmak, limon ısırmak da bu yöntemin daha doğal yollar ile yapılanlarıdır. Bazıları ise hıçkırığı kese kağıdı gibi bir nesnenin içinde kısa süreli nefes almak ile de geçtiğini öne sürmektedir. Hıçkırık çok uzun sürdüğü dönemlerde ilaç ya da cerrahi tedavi yöntemler ile de tedavi edilebilir.

Hıçkırık genel anlamda çok basite alınacak bir rahatsızlıktır. Fakat bazı durumlar vardır ki o durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir. Örneğin 48 saatten daha uzun süren hıçkırıklarda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Çünkü uzman hekim hıçkırığın altında yatan başka bir hastalıktan şüphelenebilir ve önlem alınması gerekebilir. İnatçı hıçkırık gibi çok uzun süren hıçkırık rahatsızlığınız var ise mutlaka uzman bir hekime görünmeniz gerekmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir